Øvre ryg

Smerter i den øvre del af ryggen

60-80 % rammes i løbet af deres liv af rygsmerter

Smerter mellem skulderbladene er et hyppigt sted i ryggen at opleve smerter. Smerterne opleves ofte som om noget har sat sig fast eller sidder og spænder hvor andre oplever smerter som at have fået stykket en kniv ind i ryggen. 

Det er desuden ikke ualmindeligt at få smerter ved vejrtrækning, som både kan opstå ved almindelig- og dyb vejrtrækning eller når man bliver forpustet. Det kan føles som en meget ubehagelig, ængstelig følelse når åndedrættet påvirkes. Dette forsvinder typisk efter behandling.

Smerterne kan til tider også trække om eller mærkes på forsiden af brystkassen, eller give følelsen af trykken for brystet. Gode råd ved smerter i øvre ryg


  • Hvis du har et stillesiddende arbejde, er det ekstra vigtigt at arbejde på smidigheden i kroppen (brystkassen, lænden og bækken) samt at få hjertet i arbejde mindst en gang om dagen i ca. 30 min.
  • Stabilitetstræning af ryg og bækken samt core træning har god effekt på rygsmerter. Denne slags træning aktiverer de små lednære rygmuskler der holder leddene på plads. Core træning holder ligeledes tarme og bækkenoraganer på plads og virker fremmende for blodsystemet i og omkring organerne.

  • Specifikke yoga øvelser kan også have god effekt og især være med til at udstrække ryggens muskulaturer.
  • Prioriter din søvn (meget individuelt men generelt omkring 7-9 timer) - vigtige strukturer i ryggen styrkes og næres om natten når du ligger nede.
  • Reducer stress, travlhed og psykiske belastninger i hverdagen - disse faktorer nedsætter funktionen af dine systemer (organsystem, blodsystem, nervesystem m.m.) hvilket har negativ indflydelse for rygsmerter.
  • Tænk over, hvad du spiser - madvarer, der giver dig oppustethed og mavekramper påvirker rygsmerter negativt.Rygsmerter og de indre organer

Smerter i brystryggen og brystkassen kan også stamme fra strukturer andre steder, f.eks. fra den nederste del af nakken, men også fra de indre organer. Er der tale om smerter fra de indre organer, f.eks. hjertet er det vigtigt at finde årsagen til smerterne hurtigst muligt, og videresende til egen læge.