Nakke - skulder -arm

Nakke, skulder og arm

Muskelspændinger, diskusprolaps, gigt, frossen skulder, golfarm, tennisalbue eller musearm m.fl.

Herunder er der samlet lidt informationer om forskellige smertetilstande der kan opstå i områderne omkring nakken, skuldre og arme. Finder du ikke netop det du søger er du altid velkommen til at kontakte mig på min mail.


Nakkesmerter kan stamme fra rigtig mange ting, det jeg oftest oplever er nakkehovedpine, piskesmæld, låsning- og stivhed i nakken. Du kan ofte selv afhjælpe nakkesmerter, prøv disse: 

  • Skift mellem forskellige stillinger på arbejdspladsen
  • Lav øvelser for nakken 10-15 minutter om dagen
  • Sørg for at brystkassen er bevægelig (30-40 % af nakkebevægeligheden afhænger af brystryggen
  • Lav styrkeøvelser for skuldre og nakkemuskler

Som behandling hos Silkeborg Massage har jeg lavet en pakke til dig der lider af piskesmæld. Oplever du låsning og stivhed vil jeg anbefale dig kombinationsbehandlinger.


Frossen skulder er en smertefuld tilstand og tager ofte lang tid at komme sig over. Jeg oplever at laser terapi kan medvirke til en mildere sygdomsperiode. Laser terapi kan være effektiv mod denne tilstand da den medvirker til at mindske betændelsestilstanden og fremmer kroppens naturlige helingsproces. En frossen skulder skyldes en betændelsestilstand i ledkapslen, som omgiver skulderleddet. Tilstanden har tre stadier:

  1. Smertestadiet - Denne fase er typisk den hvor folk oplever flest smerter og varer i op til 6 måneder. Skulderen begynder at blive stivere og der kan opstå smerter både ved aktivitet og i hvile.
  2. Den frosne fase - Her opleves tiltagende stivhed, men en aftagende smerte. Denne periode kan være lang og kan opleves at være helt op til 1 år.
  3. Optøningsfasen - Her kan fortsat opleves betydelig stivhed, men det opleves at bevægeligheden spontant forbedres. Det er meget forskelligt hvor længe denne fase varer og nogle mener at fasen varer 12-36 måneder imens andre mener 1-3 måneder. 

I få tilfælde kan de tre faser strække sig til over 4 år, det vil jeg gerne hjælpe med ikke sker for dig. Golfalbue er blot en betegnelse der bruges for at få en fællesbetegnelse for placeringen af smerten, ved en golfalbue opleves smerterne på indersiden af albuen. Golfalbue er en overbelastningskad, hvor der opstår irritation i senefæstet på indersiden af albuen. En golfalbue er per definition en betændelsestilstand i de muskler og/eller sener, der sidder fast på indersiden af albuen. Det er vigtigt at forstå, at betændelse er der af en årsag og er kommet fordi albuen er blevet overbelastet. Ofte vil inflamationen/betændelsen få skylden for smerten og du vil derfor ofte opleve at anbefalingen lyder på smertestillende medicin i en periode, men inflamation vil være til stede når din krop beskadiges ved overbelastning. Dette er en helt naturlig del af din krops helingsproces. Derfor kan inflamationen givet vist være medvirkende til dine smerter, men er ikke årsagen, årsagen er overbelastning.Definitionen på “Tennisalbue” er smerter manifesteret på den yderste del af albue knoglen. Smerterne opleves typisk meget specifikt og lokalt i området omkring knoglen, og har i de fleste tilfælde enten et eller flere af de typiske symptomer for inflammation som er varme, rødme, hævelse, smerte og nedsat funktion. 

​Årsagen til smerterne er irritation af senehæftet på albueknoglen fra håndleds- og underarmsmuskulaturen, og specifikt den håndleds- og underarmsmuskulatur der løfter hånden bagover (deraf navnet). Smerterne skylde ofte overbelasting. Musearm er ikke en aktuel diagnose men betegnelsen for smerter i hånd og håndled der er forårsaget af en overbelastning. 

Overbelastningen kan være sket over kort eller lang tid. Du kan eksempelvis opleve en musearm efter en weekend hvor du har luget ukrudt eller malet, denne kan kaldes periodevis musearm. Eller du kan have overbelastet din arm gennem længere tid og typisk haft begyndende symptomer længe. Årsagen kan, med denne skade, komme af mange gentagne bevægelser såsom arbejde ved computer.