Hoved

Hoved

Hovedpiner og migrænerDe mest almindelige hovedpiner er af typerne migræne, nakke-, hormonrelateret- og spændingshovedpine. Er du ekstra plaget er urolig vil jeg altid råde dig til at kontakte din læge inden behandling. 

Mod hovedpine vil jeg anbefale dig behandlingsformen: kombinationsbehandling.Forskellige former for hovedpiner

Hovedpine er en af de hyppigste smertelidelser i den danske befolkning og kan findes i mange forskellige former og have ligeså mange forskellige årsager. 


Ved nakkehovedpine er smerten oftest stærkest i nakken og baghovedet, smerten kan trække frem mod det ene eller begge øjne. Denne form for hovedpine er ofte relateret til forkerte sove og siddestillinger og ses ofte hos folk der sidder meget foran en computer. 


Spændingshovedpine, en mekanisk udløst hovedpine der kommer fra låsninger og spændinger i kroppen, ofte i nakken og ryggen. Symptomerne kan ofte stige i løbet af dagen og derfor være værst eftermiddag/aften. Spændingshovedpine er ofte forårsaget af dårlige arbejdsstillinger/ forkert holdning eller stillesiddende arbejde.


Hormonrelateret hovedpine kan være forårsaget af for højt eller lavt stofskifte, ubalancer i kvindens cyklus, fordøjelsesproblemer, manglende vitaminer eller mineraler, psykiske problemer og forstyrrelse i det autonomiske nervesystem. 


Migræne er hovedpine der enten varer længere tid eller har betydeligt kraftigere symptomer end de andre typer hovedpiner (nakkehovedpine, spændingshovedpine,hormonrelateret hovedpine). Et migræneanfald kan vare fra få timer til flere dage. Denne type hovedpine kan være ret invaliderende for mange, da de ikke er i stand til at foretage sig arbejde eller dagligdags funktioner. 

Du kan også opleve migræne med aura. Aura sker ofte som forvarsling på et migræne anfald, de typiske forvarslingssymptomer er synsforstyrrelser, følelsesforstyrrelser og kraftnedsættelse. Migræne med aura varer ca. 30 minutter og kan være skræmmende hvis man ikke har oplevet det før. Gode råd ved hovedpiner

Der findes mange gode råd ved hovedpiner, men ofte er virkningen individuel også i forhold til hvad hovedpinen skyldes.


 • Fjern stress. Stress påvirker organismer negativt og forstyrrer hormonbalancen, øger blodtrykket og påvirker blodsukkerbalancen.
 • Få en god søvn. Hovedpine og migræne er meget følsomme overfor for lidt eller urolig søvn. Ujævn og manglende søvn nedsætter kroppens naturlige helingsproces og forstyrrer blodsystemet.
 • Drik vand. Sørg for at du altid får godt med vand og væske.
 • Søg råd om specifikke punkter du selv kan massere. I nogle tilfælde vil specielle punkter kunne lindre dine smerter. 
Konakt egen læge hvis hovedpiner opleves sammen med nogle af følgende symptomer: 


 • Stivhed i nakken
 • Høj feber sammen med hovedpine
 • Hukommelsesproblemer
 • Følelsestab i arme og/eller komplikationer med at styre dine arme
 • Problemer med at tale
 • Usikker gang
 • Du er utryg i situationen